Gezonde kinderopvang

Het bijdragen aan een gezonde leefstijl van kinderen ziet de Appelboom als belangrijke taak. Een gezonde leefstijl gaat enerzijds over beweging anderzijds over voeding. Binnen het kinderdagverblijf is Hilal Uysal aangewezen als aanspreekpunt voor het bewaken van een gezonde leefstijl binnen De Appelboom. Zij is opgeleid tot ‘Coach Gezonde Kinderopvang’. Onder haar supervisie hebben de leidsters van De Appelboom de training ‘Een Gezonde Start’ succesvol afgerond. Meer informatie hierover kunt u vinden op www.gezondekinderopvang.nl.

› Certificaat de Appelboom Gezonde Start

Voeding

Met de training ‘Een gezonde Start’ als basis heeft de Appelboom zijn voedingsbeleid structureel onder de loep genomen. De Appelboom heeft zich daarnaast laten adviseren door de informatie die te vinden is op de webpagina van het voedingscentrum (www.voedingscentrum.nl). Ook hebben wij ons laten inspireren door de vegetarische trends van nu.

Het voedingsbeleid van de Appelboom is vanaf heden vegetarisch van aard, met uitzondeling van verschillende vissoorten. Onze keus hiervoor is gebaseerd op een aantal redenen. Op de eerste plaats is ons doel om dagelijks, aan alle kinderen die het kinderdagverblijf bezoeken, een gezonde maaltijd te serveren. Rekening houdend met de verschillende leeftijden (van baby tot peuter) en de diverse geloven en achtergronden van onze kinderen, is het aanbieden van een vegetarische maaltijd dan de beste, gezondste, eenvoudigste en meest voor de hand liggende keus. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat onze jonge doelgroep, vanaf de eerste momenten, op ongedwongen wijze, in groepsverband, veelvuldig kennismaakt met alle prachtige groentesoorten die in Nederland worden verbouwd. Door het kind op deze manier kennis te laten maken met groentes en smaken die daarbij komen kijken,hopen wij bij te dragen aan een goede basis voor een gezonde leefstijl van het kind, voor de misschien wel de rest van zijn of haar leven. Daarnaast, met het aanbieden van een vegetarisch menu dragen wij bij aan een beter milieu. Natuurlijk is het, met het schrappen van de vleessoorten, belangrijk om te letten op het aanbieden van voldoende vleesvervangers én deze mee te nemen in ons menu. Deze vleessoorten zullen worden vervangen door onder andere: peulvruchten, zuivel, ei en vis. Een voedingspatroon zonder vlees, volgens de Schijf van Vijf, waarbij vlees vooral is vervangen door peulvruchten en noten levert voldoende eiwit. Via onderstaande link kunt u het volledige voedingsbeleid inzien.

 Lees hier ons voedingsbeleid

Bewegen

Gezonde kinderopvang gaat over meer dan alleen voeding. Zo is ook voldoende beweging zeer belangrijk voor onze jonge kinderen. Om hierop aan te sluiten gaan wij dagelijks met de kinderen naar buiten, ook bij slecht weer. Zo voeren zij op onze locatie Banne regelmatig bewegingsactiviteiten uit met de kinderen in onze ‘beweeghal’. Bovendien bevindt zich helemaal onderin het pand een gymzaal van de turnvereniging Tonido. Twee keer per week gaan onze peuters hier een uur gymmen. Regelmatig komen professionals langs om met de kinderen te dansen en te bewegen, elke keer weer een klein feestje!bottom